(2x+1)4−(2x+3)4 | ||
Granica limx→ −∞ | ||
(x+3)3−(3x−1)3 |
[(2x+1)2−(2x+3)2]*[(2x+1)2+(2x+3)2] | |
= | |
[x+3−(3x−1)]*[(x+3)2+(x+3)*(3x−1)+(3x−1)2] |
(2x+1−2x−3)(2x+1+2x+3)*[(2x+1)2+(2x+3)2] | ||
= | = | |
(−2x+4)*[(x+3)2+(x+3)*(3x−1)+(3x−1)2] |
(−2)*(4x+4)*(4x2+4x+1+4x2+12x+9) | ||
= | = | |
(−2)*(x−2)*(x2+6x+9+3x2+8x−3+9x2−6x+1 |
4*(x+1)*(8x2+16x+10) | ||
= | ||
(x−2)*(13x2+8x+7) |
4*(x+1)*(8x2+16x+10) | ||
limx→−∞ | = | |
(x−2)*(13x2+8x+7) |
4*(x+1) | (8x2+16x+10) | 4*8 | ||||
limx→−∞ | *limx→−∞ | = | ||||
x−2 | (13x2+8x+7) | 13 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |