odleglosc punktu od prostej
pink pink : Oblicz długość wysokosci trojkata ABC poprowadzonej z wierzcholka C , majac dane ; A(−3,−3) ,
B(1,9) i C(5,3)
a) oblicz pole trojkata POMOCYY
8 maj 16:26
6latek: DO czego ta POMOC ?
Rysunku do zadania nie potrafisz zrobić i podsatwic do wzoru ?
8 maj 16:34
pink pink : nie potrafie
8 maj 16:46
Metis: 1) Znajdź prostą AB.
2) Znajdź prostą prostopadłą do AB przechodzącą przez C.
3) Znajdź punkt. przecięcia prostej AB i C.
4) Oblicz odcinka C i punktu 3).
8 maj 16:50
6latek:


jeśli nie potrafisz zrobić rysunku do zadania
CD to wysokość
Napisz tewraz wzor na odlegosc punktu od prostej
8 maj 16:56
pink pink : A dziękuje teraz juz rozumiem
8 maj 16:57
6latek: Metis
Piszesz równanie prostej AB (jeśli masz ja w postaci ogolnej to zostawiasz jeli w postaci
kierunkowej to piszsesz ogolna
Potem podstawiasz do wzou na odleglosc punktu od prostej i masz wysokość
8 maj 17:07
Mariusz:
Oblicz pole powierzchni ze wzoru wyznacznikowego
Oblicz długość boku |AB|2=(xB−xa)2+(yB−yA)2
Podziel
Oczywiście odległość punktu od prostej to też dobry pomysł
8 maj 17:22
Metis: 6−latku jasne

− podałem alternatywę.
8 maj 17:23
Mariusz:
Czytałem odpowiedzi do zadania zamiast treść samego zadania
Wystarczy skorzystać z wzoru wyznacznikowego
Wyznacznik trzeciego stopnia z jedynkami
albo po obliczeniu składowych interesujących nas wektorów
wyznacznik drugiego stopnia
8 maj 17:26
Mariusz:
|AB|=|1−(−3),9−(−3)|=|4,12|
|CB|=|5−1,3−9|=|4,−6|
| 1 | | 1 | |
| |4*(−6)−(12*4)|= |
| (4)(18) |
| 2 | | 2 | |
P=36
8 maj 17:33
Mariusz:
A dobra długość wysokości też trzeba było policzyć
8 maj 17:34
Mariusz:
72=
√16+144h
72=4
√10h
8 maj 17:37