uklad rownan
stevcio: jak mam uklad rownan i wyjdzie mi
x2=−y
to mam 2 rozwiazania
jakie?
x=√y i x=−√y ? tak to bylo?
8 maj 16:18
Metis: Brak rozwiązań.
8 maj 16:19
ICSP: x = √−y , x = −√−y gdy tylko y ≤ 0
8 maj 16:20
Jack: założenie
y < 0
8 maj 16:20
Jack: aj... y ≤ 0 zapomnialem o tym rownym ; x
8 maj 16:21
Metis: No tak, dla y>0 brak rozwiązań
8 maj 16:22
stevcio: ogolnie mam tak, mam uklad rownan
3x2+3y=0
3y2+3x=0
i mam z tego policzyc punkt, bo to sa funkcje 2 zmiennych, ekstrema lokalne
ale kurde, zagubilem sie w akcji'
pomozecie?
8 maj 16:22
ICSP: x2+y=0
y2+x=0
x2 + y= y2 + x
x2 − y2 −(x − y) = 0
(x − y)[x + y −1] = 0
x = y v y = −x + 1
WYstarczy podstawić do dowolnego równania i wyliczyć punkty stacjonarne.
8 maj 16:35
stevcio: a jakims innym sposobem? szczerze ten mi nie lezy
8 maj 16:42
ICSP: y = − x2
x4 + x = 0
x = 0 v x = − 1
i odpowiednio
y = 0 v y = −1
8 maj 19:04