matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
Shadow:
x−1
Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak policzyć taką granicę: lim
x→1
√
|x|
−1
8 maj 15:45
Metis:
x−1
x−1
√
|x|
+1
lim
x−>1
=lim
x−>1
*
=
√
|x|
−1
√
|x|
−1
√
|x|
+1
(
√
|x|
+1)(x−1)
lim
x−>1
=
√
|x|
+1 = 1+1 = 2
x−1
8 maj 16:02
Shadow:
dzięki Metis
8 maj 16:07
Metis:
Żaden problem
8 maj 16:08