Mozecie sprawdzic?
Pati18773: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których dziedziną funkcji
f(x)=√(m2−1)x2+(m+1)x+2 jest zbiór liczb rzeczywistych.
Zrobiłam tak:
f(x)=√(m2−1)x2+(m+1)x+2
(m2−1)x2+(m+1)x+2≥0
Aby dziedziną był zbiór liczb rzeczywistych Δ>0
a=m2−1
b=m+1
c=2
Δ=(m+1)2−4(m−1)2=−7m2+2m+9
−7m2+2m+9>0
Δ=256
√Δ=16
m1=(−2−16)/−14=9/7
m2=(−2+16)/−14=−1
Po narysowaniu wykresu wyszła odpowiedź że m€(−1;9/7).
8 maj 15:19
Pati18773: Nikt nic a nic ?
8 maj 15:44
Jack: aby dziedzina = Rzeczyiste, to Δ ≤ 0
8 maj 15:56
zef: (m2−1)x2+(m+1)x+2≥0
Do tego momentu jest ok
teraz rozwiązuj to Δ≤0
8 maj 15:58
Jack: czyli ogolnie tak
1) dla m2 − 1 ≠ 0
Δ ≤ 0
...
2) dla m = 1
...
3) dla m = − 1
...
suma rozwiazan = ...
8 maj 15:58
Jack:
oczywiscie w 1) dla m2 − 1 ≠ 0
m2 − 1 > 0
Δ ≤ 0
8 maj 16:02
Pati18773: Dziękuję !
8 maj 16:30