wielomiany
zef: Wyznacz "a" wiedzac ze W(x) ma 1 pierwiastek dwukrotny
x2+ax+25
Jakies wskazowki ?
8 maj 15:05
ICSP: Δ = 0
8 maj 15:07
zef: Tak to wiem ale czy można to zrobić tak że:
(x−p)2=x2−2px+p2
i dalej:
−2p=a
p2=25
Czy też jest dobrze ?
8 maj 15:08
Saizou :
można
| | 1 | | 1 | |
x2+ax+25=(x+ |
| a)2+25− |
| a2 |
| | 2 | | 4 | |
100=a
2
a=10 lub a=−10
Δ=0
a
2−4*25=a
2−100=0
8 maj 15:15
zef: Dziękuję bardzo

A co jeśli mam wielomian trzeciego stopnia i 2 niewiadome do wyznaczenia a i b
Czy mogę to rozwiązywać tak jak ten tylko zapisać
a (x−p)
3 ?
wsp. kierunkowy
8 maj 15:17
Mariusz:
x
02+ax
0+25=0
2x
0+a=0
100−a
2=0
(10−a)(10+a)=0
a=10 lub a=−10
Jak masz wielomian trzeciego stopnia to może lepiej z pochodnych ?
Liczysz dwie pochodne , jedna ma się równać zeru druga nie
8 maj 16:10
zef: Może i łatwiej ale nie wiadomo czy nauczyciel mi to uzna bo pochodne bede miał za rok
8 maj 16:12
Mariusz:
To rzeczywiście trzeba kombinować bez pochodnych
a(x−x0)2(x−x1) , x0≠x1
i porównanie współczynników
8 maj 16:16
Mariusz:
U mnie chyba już były ale jak ja chodziłem to szkoły były jeszcze 8+4
8 maj 16:18
6latek: zef
Jeśli jaks liczba jest pierwiastkiem dwuktrotnym równania
x
3+px+p=0 to
Możesz to sobie udowodnić
8 maj 17:04