pomocy :) równanie prostej
boriloli: Napisz w postaci kierunkowej równanie prostej zawierającej dwusieczną kąta ostrego
wyznaczonego
przez proste o równaniach k: y=0 oraz l: y=x
wiem że już było ale nie rozumiem skąd sie wzieła zależność, że tg1/2α=(1−cosα)/sinα
8 maj 14:56
g:
cosα = cos
2(α/2) − sin
2(α/2) = 1 − 2 sin
2(α/2)
sinα = 2 sin(α/2) cos(α/2)
| 1−cosα | | 2 sin2(α/2) | |
| = |
| = tg(α/2) |
| sinα | | 2 sin(α/2) cos(α/2) | |
8 maj 15:08
Janek191:
| | 2 tg 22,5o | |
1 = tg 45o = tg (2*22,5o) = |
| |
| | 1 − tg2 22,5o | |
2 tg 22,5
o = 1 − tg
2 22,5
o
2 x = 1 − x
2
x
2 + 2 x − 1 = 0
Δ = 4 − 4*1*(−1) = 8 = 4*2
√Δ = 2
√2
x = U{ − 2 + 2
√2}2} =
√2 − 1
tg 22,5
o = p{2] − 1
m : y = (
√2 − 1) x
==============
8 maj 15:11
boriloli: dziekuje

!
8 maj 15:20