szeregi
Blue: Bardzo proszę i pomoc z następującymi zadaniami:
1 Udowodnij, że
→
(−
∞,
∞)
(0,
∞)
→
(−
∞,
∞)
→
(−
∞,
∞)
2. Wyznacz promień i przedział zbieżności szeregów potęgowych:
8 maj 14:46
8 maj 14:51
Janek191:
więc
n→ −
∞
n→ +
∞
8 maj 14:56
Blue: dzięki
8 maj 16:01
Blue: Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto wyliczy pozostałe zadania
8 maj 17:03
8 maj 17:09
Janek191:
c)
− 1 ≤ sin nx ≤ 1
więc
| sin nx | | 1 | |
| ≤ |
| → 0 , gdy n → +∞ |
| n | | n | |
| | sin nx | | 1 | |
|
| ≤ |
| → 0, gdy n → −∞ |
| | n | | n | |
8 maj 18:45
Blue: Dziękuję bardzo

a na zadanie 2 ma ktoś jakiś pomysł?
8 maj 23:51
9 maj 06:13
Benny: | | 1 | | an+1 | |
Ogólnie r= |
| , gdzie λ= |
| |
| | λ | | an | |
9 maj 09:52
Przemysław: @Benny
Czemu?
Chyba jest coś takiego:
ale to tylko jak ta granica istnieje, więc nie ogólnie.
Ogólniej to chyba jest:
lim i limsup, przy n−>
∞
No chyba, że na wikipedii jest źle, co jest możliwe.
9 maj 18:29
Benny: Ja tak miałem w pierwszym semestrze przy szeregach potęgowych.
9 maj 18:32
Przemysław: No to wtedy nie pozbędziesz się n z promienia przecież.
Np.
∑n*x
n
i Twoim sposobem:
9 maj 18:36
Przemysław: A jak z granicą to co w przypadku, gdy tej granicy nie ma?
Znaczy ja Ciebie nie chcę atakować, ale twierdzisz, że wtedy też promienia nie ma?
Czyli nie można stwierdzić, gdzie szereg jest zbieżny, a gdzie nie?
9 maj 18:38
Przemysław: No i w 18:29 mam błąd, bo powinienem był napisać moduł, czyli:
"Chyba jest coś takiego:
"
9 maj 18:40
Benny: | | 1 | | an+1 | |
Niech r= |
| , λ=limn→∞ |
| (o ile an≠0) |
| | λ | | an | |
Jeżeli λ=0, to przyjmujemy, że r=
∞
Jeżeli λ=
∞∞, to przyjmujemy, że r=0
r>0
Dla x∊(x
0−r, x
0+r) szereg potęgowy jest zbieżny bezwzględnie
Dla x∊(−
∞; x
0−r) ∪ (x
0+r, +
∞) szereg potęgowy jest rozbieżny
Dla x=x
0−r oraz x=x
0+r należy zbadać zachowanie szeregu.
9 maj 18:44
9 maj 18:58
Przemysław: Głupotę napisałem, nie było tego
9 maj 18:59
Przemysław: Ale co w przypadku szeregu:
∑sin(π/2+n*π)*x
n
wtedy w zależności od parzystości n mamy:
sin(π/2+n*π)=sin(π/2)
albo
sin(π/2+n*π)=sin(π/2+π)
czyli:
| sin(π/2+(n+1)*π) | |
| =? |
| sin(π/2+n*π) | |
9 maj 19:07
9 maj 19:19
Przemysław: I co dalej?
9 maj 19:21
Benny: Wyjdzie na moduł 1.
9 maj 19:29
Przemysław: No a co dla ∑(1+sin(π/2)+n*π)*x
n?
tutaj moduł już nic nie da
bo cos(nπ)=2 lub cos(nπ)=1 w zależności od parzystości, czyli masz:
albo
9 maj 19:34
Przemysław: "2 lub 0, w zależności od parzystości"
9 maj 19:34
Benny: No to pewnie trzeba tak jak Ty, bo to zapewne działa jak granica istnieje
9 maj 19:40
Przemysław: Nom, tak właśnie było na wiki i tak napisałem o 18:29.
Przepraszam za tyle nietrafionych kontrprzykładów
9 maj 19:42