Pochodne i styczne
ed: Znajdź równania tej stycznej do wykresu funkcji f(x)=x−(2/x2), która jest prostopadła do
prostej określonej równaniem y= −2/3x+1.
Wyszły mi dwie proste o równaniach: y=3/2x−3/2 oraz y=3/2x+1/2. W odpowiedziach jest
y=3/2x−5/2. Czy mógłby ktoś pomóc mi rozwiązać te zadanie?
8 maj 14:19
8 maj 14:21
Janek191:
f '(x) = 1 + 4 x
−3 = 1,5
4 x
−3 = 0,5
x = 2
P = ( 2; 1,5) − punkt styczności
1,5 = 1,5*2 + b ⇒ b = − 1,5
y = 1,5 x − 1,5
==========
8 maj 14:30
ed: Przepraszam, że dopiero teraz to piszę ale wcześniej internet mi wywaliło. To wychodzi z tego,
że wynik z odpowiedzi jest niepoprawny
8 maj 16:00