rownanie pilne
Mateusz : x3−5x+4=0
x3−x−4x+4=0
x (x2−1)−4(x+1)=0
(x2−1)(x+1)(x−4)=0
Proszę o pomoc jak to dokończyć
8 maj 13:48
Jerzy:
Przyrownaj kazdy nswias do 0
pierwszy jeszcze rozloz
8 maj 13:51
ICSP: x(x2 − 1) − 4(x−1) = 0
x(x−1)(x+1) − 4(x−1) = 0
(x−1)[x(x+1) − 4] = 0
(x−1)(x2 + x − 4] = 0
8 maj 13:51
zef: x2+x−4
___________
x3−5x+4:(x−1)
−x3+x2
___________
x2−5x+4
−x2+x
___________
−4x+4
4x−4
___________
0
(x2+x−4)(x−1)=0
I licz pierwiastki z trójmianu kwadratowego za pomocy delty
8 maj 13:51
Mateusz : Dzieki
8 maj 14:19