wzory skróconego mnożenia
~uczeń13: Różnica dwóch liczb i ich iloczyn są równe 9. Oblicz różnicę sześcianów tych liczb.
8 maj 13:17
574575: x−y=9
xy=9
x
3−y
3=(x−y)(x
2+xy+y
2)
Kombinuj ze wzorami skróconego mnożenia
8 maj 13:24
ICSP: a−b = 9
a*b = 9
(a−b)3 = a3 − b3 − 3ab(a−b).
Wystarczy podstawić.
8 maj 13:25
574575: Powinieneś mieć:
x2+y2−2xy=81
xy=9
Dalej dasz sobie sam radę.
8 maj 13:25
~uczeń13: zatrzymałem się w tym miejscu: 9(x2+y2+9) po tych przekształceniach, ale wynik ma być podany
jako cyfra setek,dziesiątek i jedności
8 maj 13:31
Jack: jak poprzednicy napisali...
x−y = 9
xy = 9
x3 − y3 = (x−y)(x2+xy+y2) = (x−y)(x2+y2 − xy) = (x−y)[(x−y)2 +2xy − xy] =
= (x−y)[(x−y)2 + xy] = 9(92 − 9) = ...
8 maj 16:19