równanie, symbol Newtona
574575: Wyznacz wszystkie liczby naturalne n spełniające równanie:
Zrobiłam:
| | n! | | (n+1)! | |
2* |
| = |
| |
| | (n−4)! 4! | | (n−3)!4! | |
| | n! | | n!(n+1) | |
2* |
| = |
| |
| | (n−3)!(n−4) | | (n−3)! | |
2=n
2−3n−4
n
2−3n−6=0
Co zrobiłam nie tak? Z tego równania widzę, że nie wyjdzie mi odpowiedni wynik (ma być n=7)
8 maj 12:48
ICSP: Źle rozpisany symbol newtona.
8 maj 12:49
574575: czyli jak powinno być?
8 maj 12:51
8 maj 12:52
zuza: | | n! | |
powinno być 2* |
| = tutaj ok |
| | (n−3)!3! | |
8 maj 12:54
574575: właśnie zauważyłam, że źle spisałam
tak jest w zadaniu
8 maj 12:57
ICSP: (n − 4)! ≠ (n − 3)! * (n − 4) .
8 maj 13:00
574575: chyba juz wiem

powinno być w końcu, że:
| 2 | | n+1 | |
| = |
| |
| (n−3)(n−4)! | | (n−4)! | |
Wtedy:
2(n−3)=(n+1)
2n−6=n+1
n=7
i wszystko w porządku

dzięki
8 maj 13:00
574575: | | 2 | | n+1 | |
Aj, coś źle pospisywałam, a w zeszycie miałam dobrze. Korekta: |
| = |
| |
| | (n−4)! | | (n−3)(n−4)! | |
8 maj 13:02
Metis: | | n! | | (n+1)! | |
2* |
| = |
| |
| | (n−3)!(n−n+3)! | | (n−3)!(n+1−n+3)! | |
| | n! | | (n+1)! | |
2* |
| = |
| |
| | (n−3)!3! | | (n−3)!4! | |
| | n! | | (n+1)! | |
2* |
| = |
| |
| | (n−3)(n−2)(n−1)n!3! | | (n−3)(n−2)(n−1)n(n+1)!4! | |
| 1 | | 1 | |
| = |
| |
| 3(n−3)(n−2)(n−1) | | 24(n−3)(n−2)(n−1)n | |
24(n−3)(n−2)(n−1)n=3(n−3)(n−2)(n−1)
8(n−3)(n−2)(n−1)=(n−3)(n−2)(n−1)
7n(n−3)(n−2)(n−1)=0 ...
8 maj 13:10