Takie zadanie mialam na pracy
zuza: wyznacz wzor ogolny funkcji kwadratowej wedzac ze funkcja ma jedno miejsce zerowe x=−2 oraz
f(0)=3
8 maj 12:35
Janek191:
| | − b | |
xo = − 2 = |
| ⇒ −b = − 4a |
| | 2a | |
f(0) = 3
f(x) = a x
2 + b x + c = a x
2 + 4 a x + c
Δ = 0 = b
2 − 4ac
16 a
2 − 4a*c = 0 / : 4a
4 a = c
więc
f(x) = a x
2 + 4a x + 4 a
oraz
f(0) = 3
4a = 3
c = 3
===================
spr.
8 maj 12:42
zuza: Δ=0
0=4a−2b+c
3=c
rozwiązać układ
b=3
8 maj 12:43
Jerzy:
f(x) = (x+2)2 + q
0 = (3+2) + q i oblicz q
8 maj 12:45