udowodnij, ze...
Zaza: Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a, b, c takch, że a+b+c=3 prawdziwa jest
nierówność a2+b2+c2>=3
8 maj 12:17
ICSP: Wystarczy zastosować nierówność między średnią arytmetyczną oraz kwadratową dla trzech
składników.
8 maj 12:19
Jack: @ICSP
wiem ze arytmetyczna ≥ geometrycznej
Ale jaka jest zasada miedzy arytm i kwadratowa?
Oraz czy mozna napisac na maturze ze korzystajac z nierownosci miedzy srednia arytm. I
kwadratowa to: ...
?
8 maj 12:24
ICSP: "Nierówności Cauchego dla średnich".
8 maj 12:26
Jack: Ttzeba napisac korzystajac z nierownosci cauchego dla srednich?
8 maj 12:27
ICSP: Poczytaj o nich i będziesz znał zależności.
8 maj 12:27
Jack: Ale chodzi mi o komentarz na maturze
8 maj 12:30
ICSP: Wypisujesz z jakich konkretnie średnich korzystasz.
8 maj 12:30
Zaza: Jest jakiś inny sposób by zrobic to zadanie, bo z średnich żadko korzystałem
8 maj 12:36
ICSP: Jest. Opiera się na równości :
a2 + b2 + c2 = (a+b+c)2 − 2(ab + bc + ac)
oraz nierówności :
a2 + b2 + c2 ≥ ab + bc + ac
8 maj 12:40
bezendu:
@ICSP zrób porządek z postami wiki
8 maj 12:41
Jack: No to korzystając ze nierownosci miedzy srednia kwadratowa i aytmetyczna
| | a2 + b2 + c2 | | a+b+c | |
√ |
| ≥ |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | (a+b+c)2 | |
a2 + b2 + c2 ≥ |
| = 3 |
| | 3 | |
8 maj 12:41
Jack: ICSP
Jednak nie zachodI ta równość tylko dla liczb dodatnich?
8 maj 12:42
ICSP: Dlaczego miałbym z nimi zrobić porządek ?
Każdy zawiera oddzielne zadanie i w dodatku żadny nie zawiera nieodpowiednich treści
8 maj 12:43
Zaza: A jak mam udownic, że: a2 + b2 + c2 ≥ ab + bc + ac
czy moze jest to jakies twierdzenie (niespotkałem się z tym wcześniej)
8 maj 12:44
ICSP: a2 + b2 + c2 = (a+b+c)2 − 2(ab + bc + ac)
Dlaczego niby musiałoby być tutaj ograniczenie do liczb dodatnich ?
8 maj 12:44
ICSP: Rozpisz :
(a − b)2 + (a − c)2 + (a − b)2 ≥ 0
8 maj 12:45
Jack: Mialrm na mysli nierownosc miedzy srednimi
Czy nie jest tylkod la dodatnich...
8 maj 12:46
ICSP: Kwadratowa − arytmetyczna dla wszyskich
arytmetyczna − geometryczna dla dodatnich
geometryczna − harmoniczna dla dodatnich
8 maj 12:47
Jack: Hmm...ok
8 maj 12:48
Zaza: Dalej nie wiem skad mam wziaść tą nierówność: (a − b)2 + (a − c)2 + (b − c)2 ≥ 0
8 maj 12:52
ICSP: Nierównośc ta jest prawdziwa dla wszystkich rzeczywsitych a , b , c. Natomiast po rozpisaniu da
a2 + b2 + c2 ≥ ab + bc + ac
8 maj 12:53
Zaza: Ok dzięki za pomoc
8 maj 12:54
Jack: Czyli paktycznie kazdy dowod mozna albo srednimi albo algebraicznie rozposac...czym szybciej
8 maj 13:05