Znajdź współrzędne wierzchołków podanej hipeboli, a następnie ją naszkicuj.
wika: Znajdź współrzędne wierzchołków podanej hipeboli, a następnie ją naszkicuj.
a.
b.
c.
8 maj 11:49
6latek:

Wydaje mi się ze tu oto
Osiami symetrii hiperboli równoosiowej sa y=x i y=−x
W 1 przykładzie mamy a>0 wiec ze względu na a wykres będzie lezal w 1 i 3 ćwiartce
wiec prosta y=x przetnie ta hiperbole
4−x
2=0
(2−x)(2+x)=0
x=2 lub x=−2
y=2 lub y=−2
8 maj 12:01
wika: który to przykład?
8 maj 12:21
6latek: a)
8 maj 12:25
wika: a poproszę pozostałe przykłady
8 maj 12:27
8 maj 12:29