Naszkicuj wykres funkcji
wika: | 12 | |
f(x) |
| + 18 |
| x + pierwiastek z 3 | |
8 maj 11:46
zuza: | 5 | |
narysuj hiperbolę |
| a następnie przesuń ją o 7 jednostek w prawo (wzdłuż osi OX) i o 2 |
| x | |
jednostki w górę ( wzdłuż osi OY)
w drugim przypadku analogicznie
8 maj 12:04
6latek:
To jest wykres a)
8 maj 12:08
6latek:
wykres b)
8 maj 12:10
6latek: Nalepiej do wykresow funkcji zrobić tabelke
Nie bawic się w żadne przesuwanie tylko liczyc od razu
| 5 | | 5 | | 8 | |
x=−6 to y= |
| +2= − |
| +2= 1 |
| |
| −6−7 | | 13 | | 13 | |
itd.
8 maj 12:18
wika: skąd te x=−6?
8 maj 12:20
zuza: proponuję w pierwszej kolejności narysować asymptoty:
− pionowa x= 7
− pozioma y=2
8 maj 12:24
wika: proszę o rysunki
8 maj 12:24
6latek: No przecież za x możesz przyjmowc dowolne wartości oprócz 7 bo wtedy masz dzielenie przez 0
8 maj 12:24
6latek:
wika
Prawda jest taka ze nie posiadasz wystrczajacych wiadomości do rysowania wykresow funkcji
Pewnie linie prosta narysujesz bo to potrafi dzieko w gimnazjum już zrobić ale już trochę
skomplikowane już nie
Co CI dadza rysunki jeśli nie wiesz co skad się wzielo ?
| 5 | |
Np. dlaczego w 1 funkcji musimy przesunąć wykres y= |
| o 7 jednostek w prawo a nie np. w |
| x | |
lewo ?
| 5 | |
Dlaczego potem y= |
| przesuwamu o 2 jednoski do góry a nie o 2 jednostki w dol? |
| x−7 | |
Co to jest asymtota poziona i pionowa i jak odzcytujemy ich równania ze wzoru funkcji (np.
tek jak tutaj ?
x=7 i y=2 ?
| 5 | |
Poza tym potrafisz narysowac wykres y= |
| |
| x | |
8 maj 12:42