czy dostanne punkty?
kafar: czy dostanne punkty? jezeli odrazu wyliczylem x=4
Rozwiąż równanie (4 − x)(x2 + 2x −15) = 0 .
x=4 (x2 + 2x −15) = 0
x1=−5 x2=3
8 maj 11:31
mats: no a czemu miałbyś nie dostać?
8 maj 11:38
kafar: bo myslalem ze pierwszy nawias trzeba przyrownac tak (4−x)=0 −x=−4 x=4
a ja zrobiłem odrazu x=4 a na maturze nie wiem jak sprawdziaja?
8 maj 11:40
kafar: i w odpowiedzi mozna napisac x=4 x1=−5 x2=3 czy trzeba napisac x= , x= , x=
8 maj 11:42
kafar: ?
8 maj 13:08
Janek191:
x1 = 4 , x2 = − 5, x3 = 3
lub inaczej
x = − 5 lub x = 3 lub x = 4
8 maj 13:10
Janek191:
Albo x ∊ { − 5, 3, 4}
8 maj 13:11
kafar: no bo dalem x=4,x1=−5, x3 = 3 to mam źle ?
8 maj 13:14
Metis: Zobaczysz w lipcu
8 maj 13:14
kafar: heh i tak zdany
8 maj 13:18
Janek191:
Jak numerujesz pierwiastki, to wszystkie. Jak nie , to żadnego.
To jest drobna usterka.
8 maj 13:20
kafar: pewnie 1 odejmna
8 maj 13:21
Janek191:
Ile jest punktów za to zadanie ?
8 maj 13:39
ssd: 2
8 maj 13:41
Janek191:
Powinieneś dostać 2 p.
8 maj 13:43
ssd: Bo jeszcze w rozwiązaniu dałem x=1,x1=−5,x2=3 wwielkiej klamrze
8 maj 13:47