Trygo
Jack: Jak okreslic zbior wartosci
Itd...
Albo
8 maj 11:13
8 maj 11:54
Benny: Tam nie ma być i tylko lub w drugim.
8 maj 11:54
574575: wydaje mi się, że trzeba jeszcze uwzględnić dziedzinę, bo sinx oraz cosx =/=0
8 maj 11:58
Jack: An o to czaje... Te 0 ttzeba wyrzucic z dziedzinny?
Apropos jaka jest dziedzina tego wyrazenia? 1/sin x
Rzeczywiste z wylaczeniem sinx=0?
8 maj 12:18
df: uwzglednij dziedzine, a potem −1<sinx<1 podnies do −1 stronami i bedizesz mial zbior wartosci
8 maj 12:30
df: oczywiscie przedzial zamkniety
8 maj 12:33
prosta:
licz zbiór wartości oddzielnie w przypadkach:
| | 1 | |
1. 0<sinx≤1 −−−> 1≤ |
| |
| | sinx | |
| | 1 | |
2. −1≤sinx<0 −−−−−> |
| ≤−1 |
| | sinx | |
Z
w=(−
∞,−1>∪<1,+
∞)
8 maj 12:42
prosta:
| | 1 | |
0<sinx≤1 −−−−−−> 1≤ |
| |
| | sin2x | |
8 maj 12:44
Jack: Ok...dzieki
8 maj 13:10