trygonometria
zuza: wykaż, że jeśli a2=H*h, to sinα=√2−1
8 maj 11:08
6latek: Wykazalas
8 maj 11:17
zuza: nie
8 maj 11:25
zuza: ups.. nie napisałam głównej treści zadania

W trójkącie równoramiennym długość podstawy wynosi a, wysokość opuszczona na podstawę i ramię
są równe odpowiednio H i h. Kąt między ramieniem trójkąta i wysokością opuszczoną na podstawę
ma miarę α. I teraz wykaż ....
8 maj 11:29
zuza: up
8 maj 13:17
Janek191:

Mamy
a
2 = H*h
oraz
0,5 a*H = 0,5 c*h / * 2 ⇒ a*H = c*h
Dzielimy stronami
| | 0,5 a | | a | | | | H2 | | H | |
sin α = |
| = |
| = |
| = |
| = 0,5*( |
| )2 |
| | c | | 2c | | 2 c | | 2 c2 | | c | |
sin α = 0, 5 cos
2α
sin α = 0,5*( 1 − sin
2 α)
0,5 sin
2 α + sin α −0,5 = 0
sin
2α + 2 sin α − 1 = 0
Δ = 4 − 4*1*(−1) = 8 = 4*2
√Δ = 2
√2
więc
| | − 2 + 2√2 | |
sin α = |
| = √2 − 1 |
| | 2 | |
=========================
8 maj 14:06
g:
Pole S = H*h*sinα = a
2*sinα = 1/2 a*H
| | H | | 1 | | cosα | |
sinα = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 4 tgα | | 4 sinα | |
4 sin
2α = cosα =
√1−sin2α
16 sin
4α + sin
2α − 1 = 0 Δ = 65
| | −1 +√65 | |
sin2α = |
|  inny wynik  |
| | 32 | |
8 maj 14:30
Janek191:
Skąd te wzory w I wierszu ?
8 maj 14:33
g: Z treści wynikało że h to jest ramię, czyli c na rysunku.
8 maj 14:37
Janek191:
h − wysokość do ramienia c
8 maj 14:42
Janek191:
Taki rysunek jak u mnie
8 maj 14:43
g: W takim razie ja rozwiązałem inne zadanie.
8 maj 14:58
zuza: Dzięki Janek191
8 maj 19:39
Janek191:
Wszystko zrozumiałe ?
8 maj 19:41
zuza: Tak, tak, zrozumiałe. Tylko jak wpaść na taki pomysł

Mam jeszcze jeden dowód, jeśli możesz pomóc:
Wykaż że jeżeli długości boków trójkąta ABC spełniają warunek
IABI
2 = IBCI*IACI+IACI
2, to kąt przy wierzchołku C ma miarę dwa razy większą niż kąt przy
wierzchołku B.
8 maj 21:59