Określ liczbę rozwiązań równania mx2+mx−1−2m=0
darek: Określ liczbę rozwiązań równania mx2+mx−1−2m=0, gdzie x∈⟨−2,2⟩, w zależności od wartości
parametru m∈R.
doszedłem do tego ze dla m=0 nie ma rozwiazań i narysowałem wykres funkcji x2+x−2 i wykres
funkcji 1/m i za bardzo nie wiem jak odczytywać te liczby rozwiązań wiem, że gdy y2=m to po
prostu liczyłbym liczbe przecięć, a tak no to wiem ze 2 rozw bedą od wierzochłka do miejsc
zerowych czyli (−4/9)<1/m<0 jak to przekształcić by mieć samego m? analogicznie 1 rozw będzie
w przedziale 0<1/m<4
8 maj 10:51
Damian: można to zrobic w ten sposób:
2 roz⇔Δ>0 i a≠0
1 roz⇔Δ=0 i a≠0
0 roz⇔Δ<0 i a≠0
8 maj 10:56
Metis: Damian x∈⟨−2,2⟩
8 maj 10:57