x−2 | ||
Funkcja f jest określana wzorem F(x)= | dla wszystkich liczb rzeczywistych takich, że | |
x |
1 | ||
Rozwiąż nierówność II f( | )I −3I ≤4 | |
x+1 |
1 | 1 | x+1 | ||||
f( | )= | *(x+1)= | po przekształceniu | |||
x+1 | x−1 | x−1 |
x+1 | ||
|| | |−3|≤4 | |
x−1 |
x+1 | x+1 | |||
1. | | |−3≤4 i 2. | | |−3≥−4 | ||
x−1 | x−1 |
x+1 | ||
z 1 mamy | | |≤7 | |
x−1 |
x+1 | |
≤7 | |
x−1 |
x+1 | |
≥−7 | |
x−1 |
x+1 | ||
| | |≥−1 tez dla x≠1 | |
x−1 |
x+1 | |
≥−1 | |
x−1 |
x+1 | |
≤1 | |
x−1 |
11+x−2 | 1−2x−2 | x+1 | ||||
f(1/(x+1)= | = | * | =−1−2x | |||
11+x | x+1 | 1 |
1 | 1−2(x+1) | −1−2x | |||
−2= | = | ||||
x+1 | x+1 | x+1 |
1−2x | |
*x+1= −1−2x | |
x+1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |