mat
hegel: Wykaż, że wielomian W(x) = x4 – 4x3 + 5x2 – 8x + 16 nie ma pierwiastków
7 maj 23:46
hegel: Wykaż, że wielomian W(x) = x4 – 4x3 + 5x2 – 8x + 16 nie ma pierwiastków
7 maj 23:47
Mariusz:
W(x)=(x4−4x3+4x2)+(x2−8x+16)
W(x)=(x2−2x)2+(x−4)2
7 maj 23:49
Mariusz:
Dla x=4 x2−2x=8 , ta suma nie będzie równa zero dla rzeczywistych x
7 maj 23:51
Mila:
x4 – 4x3 + 5x2 – 8x + 16=(x2+bx+c)*(x2+dx+e)
7 maj 23:59
Mariusz:
Mila trzeba będzie podstawić jeśli chodzi o twój pomysł
Mamy do wyboru dwa podstawienia
Jedno przed rozkładem (eliminujące wyraz −4x3)
Drugie po rozkładzie gdy układ równań powstały
po porównaniu współczynników sprowadzimy do równania szóstego stopnia
Podstawienia te są liniowe więc można je wykonać np Hornerem
Te pierwsze podstawienie łatwiej jest jednak zauważyć
8 maj 00:15