trygonometria
loki: Wykaz ze dla dowolnego kata alfa prawdziwa jest tozsamosc sin
4 + cos
4 =
1 + cos2 22
wszedzie jest alfa oczywiscie i cos w liczniku.. Chodzilo mi o podwojny argument jbc
p =
1 + (1− 2sin2)22 =
1 + 1 − 4sin2 + 4sin42 =
2(1 − 2sin2 + 2sin4)2 = 1
− sin
2 + 2sin
4 = ....
no i sie zacielam, nie wiem czy w ogole od dobrej strony do tego podeszlam czy ktos moglby mnie
jakos naprowadzic?
7 maj 22:35
Saizou :
po pierwsze funkcje istnieją z czegoś, a nie sin4 czy cos4, musi być podany argument
7 maj 22:42
574575: | | 1 | |
sin4α+cos4α=(sin2α+cos2α)2−2*sin2αcos2α=11−2sin2αcos2α=1− |
| *4sin2αcos2α |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1+cos22α | |
1− |
| *sin22α=1− |
| (1−cos22α)= |
| + |
| cos22α= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
7 maj 22:44
st: cos2α=cos
2α−sin
2α
| | 1−cos2α | | 1+cos2α | | 1+cos22α | |
( |
| )2+( |
| )2= |
| team są nawiasy do kwadratu, redukujesz i |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
masz odpowiedź
7 maj 22:48