Oblicz długość łuku krzywej
st: x=5cost(1+cost)
y=5sint(1+cost)
x'=−5sint−10sintcost
y'=5cost+5cos
2t−5sin
2t
∫((−5sint−10sintcost)
2+(5cost+5cos
2t−5sin
2t)
2)
1/2dt=...
po zredukowaniu otrzymałem
...=5
√2∫(1+cost)
1/2dt
| | t | |
Problem jest z ∫(1+cost)1/2dt podstawienie uniwersalne za u=tg |
| itd. nie pomaga (albo |
| | 2 | |
nie wiem jak to spod pierwiastka "wyciągnąć"). Raczej dobrze zredukowana funkcja podcałkowa.
7 maj 22:34
Mila:
| | t | |
=∫√2cos2t2 dt=√2∫|cos |
| |dt = ... |
| | 2 | |
7 maj 23:09
st: | | t | |
opuszczam moduł bez zmian, bo t∊<0;2π> a cos2 |
| ≥0 |
| | 2 | |
| | t | | t | |
Zestawiając z wcześniejszą stałą 5√2*2√2sin |
| +C=20sin |
| +C |
| | 2 | | 2 | |
Więc teoretycznie L=20sinπ−20sin0
Praktycznie wyszła bzdura, gdzie jest błąd? Dziękuję za pomoc.
8 maj 00:21
g:
Nie trzeba nic całkować. Punkt x = 5*cos(β), y = 5*sin(β) znajduje się na okręgu
o środku 0,0 i promieniu 5. Zatem długość łuku to L = |β2 − β1|.
β1 = 0, β2 = 2, L = 10.
8 maj 07:44
g: Pomyłka! L = 5*|β2−β1|.
8 maj 10:14
st:

Mi tam ta
krzywa okręgu nie przypomina, może się coś ostatnio zmieniło.
8 maj 18:26
g: OK, znowu źle przeczytałem. Widziałem to jako 5*cos(1+cos t) i 5*sin(1+cos t).
8 maj 18:52
g:
Jeżeli pomijasz moduł z cos(t/2) to licz całkę tam gdzie cos jest dodatni, t.zn.
w przedziale t ∊ (−π, +π). Wówczas L = 20 sin(π/2) − 20 sin(π/2) = 40.
8 maj 19:04
Mila:
Krzywa ( kardioida) jest symetryczna względem OX
| | π | |
=2*[20sin |
| −20*sin0]=40 |
| | 2 | |
8 maj 19:23