dowodzenie twierdzenia
confused: Jak udowodnić poniższy wzór:
| | | |
"dla każdego k≤9 istnieje | n−cyfrowych o sumie cyfr równej k." |
| | |
Jest to wzór z kombinatoryki i prawdopodobieństwa (przynajmniej z tego działu).
Znacie może gdzieś dowód do tego? Albo mógłby ktoś go zapisać? Nie powiem, mógłby mi się bardzo
przydać, a nigdzie nie ma dowodu (nawet nie wiem, jak to twierdzenie się nazywa)
7 maj 20:29
Saizou :
ale istnieje co ?
7 maj 20:42
Przemysław: Pewnie *symbol Newtona* liczb n−cyfrowych o sumie cyfr...
7 maj 20:44
confused: | | | |
(Istnieje | ciągów (a1,..., an) takich, że a1,..., an są liczbami całkowitymi, a1 |
| | |
6=0, a2,..., an0 oraz a1+...+an=k).
Ten wzór pojawia się przy zadaniu w stylu: "oblicz, ile jest liczb siedmiocyfrowych, których
suma cyfr wynosi 6". Nie ma przy tym wzorze dowodzenia, tylko dopisek: "można nietrudno
udowodnić").
7 maj 20:48
Saizou :
a możesz to "ładnie" przepisać ?
7 maj 20:50
confused: Zadanie można rozwiązać powołując się na nietrudne do udowodnienia twierdzenie, że dla k≤9
istnieje
| | | |
liczb n−cyfrowych o sumie cyfr równej k. (Istnieje | ciągów (a1,..., |
| | |
a
n) takich, że a
1, ..., a
n są liczbami całkowitymi, a
1 =/= 0, a
2,..., a
n≥0 oraz
a
1+...+a
n=k)
Nic więcej nie ma.
Akurat to było przy zadaniu: "Oblicz, ile jest stucyfrowych liczb naturalnych o sumie cyfr
równej 4.".
7 maj 20:57