wzór zwarty sumy
bartmanxxx: Wyznaczyć postać zwartą sumy ∑ (k = 0 −> n ) k*H(k) metodą zaburzania, gdzie H(k) jest to
funkcja harmoniczna.
7 maj 19:56
bartmanxxx: pomoże ktoś?
7 maj 21:11
g: Jeśli dobrze to rozumiem, to funkcja harmoniczna jednej zmiennej H(k) to taka,
że H"(k) = 0, czyli H(k) = a*k+b.
∑0n k*(a*k+b) = a * ∑0n k2 + b * ∑0n k = a * n*(n+1/2)*(n+1)/3 + b * n*(n+1)/2
7 maj 22:05
bartmanxxx: Funkcja harmoniczna bardziej chodziło mi o to że jest: 1/n

czyli ∑ k* ta funkcja H...
7 maj 22:29
g: To jaka jest Twoja definicja funkcji harmonicznej? bo ja znam taką, że f.h. to taka,
że jej laplasjan = 0, czyli dla funkcji jednej zmiennej druga pochodna = 0.
8 maj 07:59