...
_emDżi_: Pytanie
jakże ważne
Nie rozumiem jak się dzieli wartośc bezwzględna.
Mam np w środku zadania takie coś:
|x
2−x+1|=x
2−x+1 i musze podzilić obustronnie przez x
2−x+1 by liczyć dalej.
Co mi wyjdzie po lewej stronie i dlaczego?
4 sty 17:08
_emDżi_:
4 sty 17:20
Jakub: Dla podanego przez ciebie przykładu
|x2−x+1| = x2−x+1 (zwijasz ze wzoru skróconego mnożenia)
| (x−12)2 + 34 | = (x−12)2 + 34
(x−12)2 + 34 > 0 dla wszystkich x więc
| (x−12)2 + 34 | = (x−12)2 + 34
Otrzymujesz równanie:
(x−12)2 + 34 = (x−12)2 + 34
rozwiązaniem tego równania są wszystkiego liczby rzeczywiste.
Dla innych przykładów, zapisujesz wyrażenie kwadratowe w postaci iloczynowej (jak się da) i
rozpatrujesz przedziały. Dla pewnych x wyrażenie jest dodatnie dla innych ujemne (najlepiej
widać na wykresie paraboli) i w ten sposób pozbywasz się wartości bezwzględnej.
Jak wyrażenia nie da się zapisać w postaci iloczynowej (tak jak przykład, który podałeś) to
zapisujesz w postaci kanonicznej i robisz tak jak napisałem na początku.
4 sty 18:05
_emDżi_: Hm ale ogólnie to zła odpowiedź jest, bo nie wszystkie liczby należące do R tylko przedział
(−∞,1>U<3,∞)
ponieważ zadanie mam takie: rozwiązać taka nierówność
|x
3−8|≥x
2+2x+4
czyli rozdkładam to tak
|x
3−(2)
3| ⇒ |x−2||x
2+2x+4|
Czyli cała nierówność to
|x−2||x
2+2x+4|≥x
2+2x+4
Stwierdzam, że dal każdego x∊R nierówność x
2+2x+4>0
więc |x
2+2x+4|=x
2+2x+4
No i teraz właśnie muszę podzielić obustronnie przez x
2+2x+4
i co teraz

po tym jak to oblicze to otrzymam odpowiedź ale nie umiem wartości tak dzielić?
4 sty 18:49
_emDżi_:
4 sty 19:08
Lola: | x[3} − 8| ≥ x[2} + 2x +4
x[3} −8≥ x2 +2x+4
(x−2) ( x2 + 2x + 4)≥ x2 +2x+4
obie strony dziele przez x2 +2x +4 czyli zostaje
x−2 ≥ 1
x ≥ 3
x3 −8 ≤ −x2 − 2x − 4
po prawej stronie wylacz −1 przed nawias czyli jest
(x−2) ( x2 + 2x + 4)≤ −1 ( x2 +2x+4 )
znowu dziele przez x2 +2x+4
czyli zostaje
x≤ 1
4 sty 19:16
Lola: w pierwszym mialo byc
| x3 −8| ≥ x2 + 2x +4
a nizej
x3 −8≥ x2 + 2x +4
4 sty 19:18
_emDżi_: Ahaaaaaa

to czyli poprostu zwyczajnie dwa przypadki

dziękuję bardzo bardzo

!
Teraz mi to dużo rozjaśniło.
4 sty 19:26