Przekształcenia trygonometryczne.
Szybki Łukasz: Wiedząc, że sin2x=8/9, oblicz wartość wyrażenia sin6x+cos6x.
Próbuje wymyślić coś ze wzorami skóconego mnożenia do 2. i 3., ale nic mi nie wychodzi, albo
brakuje czegoś
Doszedłem do momentu
[(sin2x+cos2)2−2cosxsinx]
7 maj 18:51
ICSP: sin2x + cos2x = 1
2cosxsinx = sin2x
7 maj 18:54
ICSP: Chociaż, źle przekształciłeś.
Przekształcenia do poprawy.
7 maj 18:55
Szybki Łukasz: próbowałem też w ten sposób jeśli dobrze rozumiem, wyznaczyłem sinx z 2cosxsinx=8/9 i
podstawiłem pod jedynek tryg, wyszło mi
81cos4x−81cos2x+16=0
t=cos2x
81t2−81t+16=0
Pierwiastek z delty wychodzi koszmarny, chyba że gdzieś robiłem błąd, mam nadzieje, że nie.
7 maj 18:58
Szybki Łukasz: Napisałem tylko, częściowe przekształcenie, bo dalej nie mam pojęcia jak to dokończyć, jeśli w
ogóle robić to w ten sposób
7 maj 19:01
ICSP: Jeżeli już bardzo chcesz wyszstko wyznaczać to porponuje następujacy układ równań :
sin
2x + cos
2x = 1
Wyznaczysz z niego sinx oraz cosx. Podniesiesz do 6 potęgi za pomocą wzoru Newtona i wyjdzie.
Jednak dużo szybszą metodą będzie przekształcanie(tylko trzeba to zrobić poprawnie).
7 maj 19:01
Jack:
sin
6x+cos
6x = (sin
2x)
3 + (cos
2x)
3 = (sin
2x+cos
2x)(sin
4x−sin
2xcos
2x+cos
4x) =
= (sin
4x−sin
2xcos
2x+cos
4x) = (sin
4x + cos
4x − sin
2xcos
2x) =
= (sin
2x+cos
2x)
2 − 2sin
2xcos
2x − sin
2xcos
2x = 1 − 3sin
2xcos
2x = 1 − 3(sinx cosx)
2 =
7 maj 19:03
Szybki Łukasz: Dlatego piszę tutaj, ponieważ sam nie umiem dokończyć przekształcenia, a wzór newtona póki co
używałem tylko
jeśli dobrze pamiętam przy kombinatoryce albo wariacjach, więc to raczej odpada
7 maj 19:05
Szybki Łukasz: Dzięki za pomoc, nie wiem czy w ciągu tygodnia bym do tego doszedł
7 maj 19:06
Mariusz:
(sin(x)
2+cos(x)
2)
3=sin(x)
6+3sin(x)
4cos(x)
2+3sin(x)
2cos(x)
4+cos(x)
6
(sin(x)
2+cos(x)
2)
3=sin(x)
6+cos(x)
6+3sin(x)
4cos(x)
2+3sin(x)
2cos(x)
4
(sin(x)
2+cos(x)
2)
3=sin(x)
6+cos(x)
6+3sin(x)
2cos(x)
2(sin(x)
2+cos(x)
2)
1=sin(x)
6+cos(x)
6+3sin(x)
2cos(x)
2
| | 3 | |
1=sin(x)6+cos(x)6+ |
| 4sin(x)2cos(x)2 |
| | 4 | |
| | 3 | | 64 | |
1=sin(x)6+cos(x)6+ |
| |
| |
| | 4 | | 81 | |
8 maj 14:26