Kula wpisana w stożek
Kazimierz: Oblicz promień kuli wpisanej w stożek o promieniu podstawy 4 i tworzącej równej 6.
Tak więc obliczyłem sobie wysokość trójkąta, który jest przekrojem osiowym tego stożka.
H = 8√5
Następnie policzyłem pole trójkąta, które wynosi 32√5
Promień kuli, czyli także okręgu wpisanego w ten trójkąt wyznaczyłem za pomocą wzoru na pole
trójkąta: P = ((a + b + c) * r) / 2
Porównałem oba pola i wyszło mi r = 16√5 / 5
W odpowiedziach jest podany wynik r = 4√5 / 5
Mam do was pytanie. Czy w odpowiedziach jest błąd, czy ja go gdzieś popełniłem ?
7 maj 18:16
Janek191:

h
2 + 16 = 36
h =
√20 = 2
√5
P = 0,5*8*2
√5 = 8
√5
L = 20
7 maj 19:10
7 maj 19:12
Kazimierz: Okej, coś mi się poplątało i pod wysokość podstawiłem wartość P = 8√5. Dzięki za pomoc.
7 maj 19:20