Wyznacz ilość rozwiązań równania
aniela: Niech a oznacza liczbę rozwiązań równania 9x+7*3x−18=0, oblicz a.
7 maj 17:25
6latek: 9x= 32x
3x=t i t>0
t2+7t−18=0
wylicz t1 i t2
i wroc do podsatwienia
Pamietaj o zalozeniu co do t
7 maj 17:28
Jerzy:
Podstaw 3x = t i t > 0
7 maj 17:28
Janek191:
9x + 7*3x − 18 = 0
(3x)2 + 7*3x − 18 = 0
t = 3x > 0
t2 + 7 t − 18 = 0
( t −2)*(t + 9) = 0
t = 2 lub t = − 9
3x = 2
log3 3x = log3 2
x = log3 2
a= 1
7 maj 17:29
aniela: Dziękuje bardzo!
7 maj 17:32
Nonsens: Beal Prize Committee
c/o Executive Director
American Mathematical Society
201 Charles Street
Providence, RI 02904 USA
<bealprize@ams.org>
Konieczne jest zadanie pytania Panom z Beal Prize Committee:
Czy the Beal's Conjecture jest nadal światowym problemem otwartym matematyki za 1 000 000 USD?
Nie mogą nie odpowiedzieć.
http://www.ijetae.com/files/Volume6Issue1/IJETAE_0116_09.pdf
Dowód wprost jest kompletny.
<><><><><><><><><><><>
Clay Mathematics Institute
70 Main St
Suite 300
Peterborough, NH 03458
USA
CMI President's Office
Andrew Wiles Building
Radcliffe Observatory Quarter
Woodstock Road
Oxford OX2 6GG
UK
Telephone: +44 (0)1865 615155
<president@claymath.org>
Konieczne jest zadanie pytania Panom z Clay Mathematics Institute:
Czy the Birch and Swinnerton−Dyer Conjecture jest nadal światowym problemem otwartym
matematyki
za 1 000 000 USD? Nie mogą nie odpowiedzieć.
http://pubs.sciepub.com/EDUCATION/4/7/1/index.html
Dowód jest przepiękny. A. J. Wiles szaleje i zmienia warunki zadania. To jest niedopuszczalne.
Zresztą, jeżeli współczynniki a,b są całkowie, to zbiór rozwiązań jest pusty.
Z szacunkem i wdzięcznością,
Leszek W. Guła
7 maj 17:39