matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znaleźć następującą całkę nieoznaczoną
Just:
cos
3
Jak rozwiązać tą całkę? ∫
dx
sin
2
7 maj 16:28
ICSP:
Podstawienie t = sin" " ?
7 maj 16:30
Mariusz:
Można też przez części
cos(x)
cos
2
(x)
cos(x)sin(x)
∫cos
2
(x)
dx=−
−2∫
dx
sin
2
(x)
sin(x)
sin(x)
cos
3
(x)
cos
2
(x)
∫
=−
−2sin(x)+C
sin
2
(x)
sin(x)
7 maj 19:06