druga pochodna
Żancia: wynik pierwszej pochodnej to
7 maj 15:48
Jerzy:
Drugi raz pochodna ilorazu
7 maj 15:50
Mariusz:
2x
6−16x
3
2(x
3−2)
2=2x
6−8x
3+8
2x
6−8x
3+8−8(x
3−2)−24=2x
6−16x
3
2(x
3−2)
2−8(x
3−2)−24=2x
6−16x
3
| 2x3(x3−8) | | 1 | | 1 | |
| =2−8 |
| −24 |
| |
| (x3−2)2 | | (x3−2) | | (x3−2)2 | |
Teraz można też użyć pochodnej złożenia chociaż ja bym proponował liczyć to na granicach
7 maj 19:19
Mariusz:
| | 2 | | −3x2 | | 2 | | x4−8x | | 4x3−8 | |
− |
| ∫ |
| (x*(x3−8))dx=− |
| ( |
| −∫ |
| dx) |
| | 3 | | (x3−2)2 | | 3 | | x3−2 | | (x3−2) | |
Tak wyglądała funkcja przed różniczkowaniem ?
7 maj 19:37