Przedziały monotoniczności i Ekstrema funkcji
Sylwia: f(x)=0,25x4+x3 Potrzebuję Przedziały monotoniczności i Ekstrema tej funkcji
7 maj 14:31
Janek191:

f(x) = 0,25 x
4 + x
3
7 maj 14:33
Jerzy:
To nie jest zadanie...narysuj wykres funkcji
7 maj 14:34
Janek191:
f '(x) = x3 + 3 x2 = x2*( x + 3) = 0 ⇔ x = − 3 lub x = 0
f ''(x) = 3 x2 + 6 x
f ''( − 3) = 27 − 18 = 9 > 0 − f. ma minimum w x = − 3
f ''( 0) = 0 − f ma punkt przegięcia w x = 0
f maleje w ( − ∞, − 3)
f rośnie w ( − 3, + ∞)
7 maj 14:38
Jerzy:
Brawo....jestem pod wrażeniem
7 maj 14:43
Sylwia: Dzięki wielkie!
7 maj 14:47