Funkcja
Pati18773: Funkcja f (x)=−|x−3|−2
A. Nie ma miejsc zerowych
B. Ma dokładnie jedno miejsce zerowe
C. Ma dokładnie dwa miejsca zerowe
D. Ma więcej niż dwa miejsca zerowe
Możecie sprawdzić czy dobrze przeksztalcilam wzór funkcji ?
1. y1=x−3
2. Moduł z całego y1 i powstaje y2=|x−3|
3. Symetria względem osi OX y2 i powstaje y3=−|x−3|
4. Przesunięcie i wektor [0,−2] y3 i powstaje f (x)
7 maj 14:04
6latek : tylko po co ?
Chcesz te wszystkie przekształcenia stosować żeby narysować wykres tej funkcji ?
7 maj 14:08
Jerzy:
−|x−3| = 2 ..... brak rozwiązań
7 maj 14:09
ICSP: −|x − 3| − liczba niedodatnia
−2 − liczba ujemna
suma liczby ujemnej oraz niedodatniej jest ujemna, więc równanie jest sprzeczne.
Jaki jest sens rysowania wykresu w tym zadaniu ?
7 maj 14:09
Pati18773: W sumie niezauwazylam.
Ale jak sobie narysuje to też będzie dobrze ?
7 maj 14:12
6latek : Będzie
7 maj 14:13
Jerzy:
Tylko po co ?
7 maj 14:14
Pati18773: No to super bo wyszło mi A czyli tak jak powinno być tak ?
7 maj 14:14
6latek : Witaj

jak dziewczyna chce rysować ,niech rysuje . Przynajmniej nabierze wprawy .
7 maj 14:15
Pati18773: No ja akurat wole mieć narysowane xd
7 maj 14:17