pochodna
bfg: Dla jakiego parametru "a" pochodna funkcji f(x)=x3−ax2+3x−7 jest funkcją rosnącą?
7 maj 13:30
ICSP: Nie istnieje taki parametr a.
7 maj 13:32
Jerzy:
Może rosnąć,ale tylko w przedziale
7 maj 13:33
bfg: Mógłbyś dać jakieś rozwiązanie?
7 maj 13:33
bfg: Odpowiedzi do tego zadania to:
A)a ≥ 0 B) a ≤ 0 C) a ∈ ⟨− 2,2⟩ D) a ∈ (− ∞ ,− 2⟩∪ ⟨2,+ ∞ )
7 maj 13:34
ICSP: E) a ∊ ∅
Dopisz z boku.
7 maj 13:35
Jerzy:
Policz pochodną
7 maj 13:35
bfg: Naprawdę się nie obrażę, jeżeli napiszesz chociaż 2 słowa, dlaczego taki wg Ciebie ma być wynik
7 maj 13:36
ICSP: Policz pochodna, zauważ jaka to funkcja i co wiesz o monotoniczności tej funkcji w całej
dziedzinie.
7 maj 13:37
Jerzy:
Pochodna jest trójmianem kwadratoeym,a ten rosnir tylko w przedziale
7 maj 13:45
Przemysław: To nie jest ważne dla tego akurat zadania, ale tak z ciekawości − gdybyśmy rozważali |R∪{−∞,∞}
i dalibyśmy a=−∞ to jakbyście to widzieli?
7 maj 13:46
Przemysław: Wtedy wszędzie na |R∪{∞} funkcja by była zdefiniowana i słabo rosnąca, prawda?
7 maj 13:49
Jerzy:
Napisał jasno ICSP...nie ma takiego a
7 maj 13:50
Jerzy:
Myślè,że źle przepisaleś tresc zadania
7 maj 13:54
Janek191:

f '(x) = 3 x
2 −2a x + 3
3 > 0
Δ = 4 a
2 − 4*3*3 = 4 a
2 − 36 < 0 ⇔ a
2 < 9 ⇔ a ∊ ( − 3, 3)
Odp. a ∊ ( − 3, 3)
=============
7 maj 13:54
Przemysław: f: |R∪{∞}→|R∪{∞}
∀x f(x)=∞
biorę x≤y
∞=f(x)≤f(y)=∞
czyli: x≤y=>f(x)≤f(y)
7 maj 13:55
Przemysław: @Janek
Ale to pochodna ma być rosnąca, a nie funkcja dana
7 maj 13:56
Janek191:
Pewnie źle przepisał zadanie.
7 maj 13:58
Przemysław: Pewnie tak
7 maj 14:01