ile liczb
df: ile jest liczb naturalnych pieciocyfrowych, ktorych zapis dziesietny sklada sie z 3 roznych
cyfr?
1 mozliwosc XXX,Y,Z
2 mozliwosc XX,YY,Z
w 1 sytuacji miesjca dla liczby powtarzajacej sie 3 razy wybieram na C35 a liczby juz 9*9*8i
dlaczego tutaj jescsze na 2 sposoby nie wybieram miejsca dla tej liczby X lub Y ?
identycznie w 2 sytuacji miejscie dla 2 powtarzajacych sie wybralbym C25 i dla kolejnych w
powtarzajcych sie C23, a liczby 9*9*8
w rozwiazaniu jest
1. C35*9*9*8
2.5*3*9*9*8
7 maj 12:36
Azorekk: 1) Mają być 3 różne cyfry, dla tej która bedzie pierwsza *9 (bez 0), potem *9 (0 wraca odchodzi
ta
co na pierwszym miejscu stoi) i *8 (odchodzą już dwie). Na pierwszej pozycji będzie Y Z albo
XXX,
to dla tej która będzie na pierwszej(ych) pozycjach *9 (bez 0), i dla pozostałych *9 *8 −
liczba będzie
się składała z trzech różnych cyfr. Może ktoś lepiej ode mnie wytłumaczy...
| | | | |
2) XXYYZ | * | *9*9*8 // XX ustawiasz na 4 miejscach z 5, potem YY już na 2 z 3, |
| | |
wybierasz
spośród 9 cyfr (bez 0), potem spośród 9 (0 wraca odchodzi już wybrana), potem na 8.
7 maj 13:34
df: co do wyboru liczb to nei mam problemu, ale odnosnie ich miejsc mam problem.
1) Wybieram miejca dla tej, ktora 3 razy sie powtarza na C35 i zostalty mi jeszce dwie i
dlaczego dla nich nie jest wybierane miejsce na 2 sposoby ?
7 maj 19:25
7 maj 21:45
Radek: 4 miejsca możemy na 3 sposoby podzielić na dwie grupy po dwie cyfry (według jednego ze
schematów: aabb ,abab,abba
A dlaczego nie.uwzględniamy bbaa, baba baab?
7 maj 21:58
Radek:
8 maj 09:41