Przyczyna kolejności kombinowania
Bizi: Mam zadanie z kombinatoryki... Mam obliczyc ile jest liczb 7−cyfrowych w zapisie których jest
dokładie: jedna 1, trzy 7 i dwa 0.
Znam odpowiedź i wiem jak zrobić, 3 przypadki która liczba stoi na 1. miejscu.
A jednak nurtuje mnie pytanie:
Czemu gdy robie np przypadek dla tego jak 1 stoi na początku to muszę najpierw losowac jedną z
7 pozostalych i jedno z 6 wolnych miejsc dla niej, a potem dwa z 5 pozostałych miejsc dla
zera?
Czemu nie mogę: najpierw 3 z 6 miejsc dla 7, 2 z 3 miejsc dla 0 i jedną z 7 cyfr na pozostałe
miejsce?
Znam metodę, nie znam przyczyny, czyli nie wiem o tym nic... Pomoże ktoś?
7 maj 11:31
Bizi: Ktoś musi znać odpowiedź...
W razie czego to odpowiedź do zadania to 2100
7 maj 11:42
wmboczek: Policz oba warianty i wychodzi to samo można tak i tak
7 maj 11:45
Bizi: Liczyłem i wyszło mi inaczej... W tym drugim sposobie wyszło mi 3990
7 maj 11:47
wmboczek: odniosłem się do podanego przykładu
różnica może wynikać np z umieszczenia 0 na pierwszym miejscu,
złej liczby miejsc/cyfr rozmieszczanych itp
7 maj 12:00
olekturbo: 1) jedynka pierwsza
2) siódemka pierwsza
3) inna liczba pierwsza
s = 2100
tak samo jest zawsze
7 maj 12:00
Bizi: Widzę swój błąd... rozlosowałem 2 z 6 dla 0 a potem 3 z 5 (zamiast 4) dla 7...
Ale dzięki ludzie!
7 maj 12:09
wmboczek:
I wariant
1 z przodu − 3z6 * 2z3 * 7 = 420
II wariant
inna z przodu − 7 * 3z6 * 2z3 = 420
III wariant
7 z przodu − 2z6 *2z4 * 7 * 2 (kolejność 1 i innej) = 1260
7 maj 12:09