STYCZNA DO WYKRESU FUNKCJI
EMPE: W którym punkcie należy przyłożyć styczną do wykresu funkcji f(x) = −x
3, aby styczna ta
| | 32 | |
odcinała z pierwszej ćwiartki układu współrzędnych trójkąt o polu |
| ? |
| | 3 | |
Z góry dziękuję za pomoc!
7 maj 10:50
olekturbo:

f(x) = −x
3
f'(x) = −3x
2
f'(2) = −12
f(2) = −8
y = −12x+b
−8 = −24+b
b = 16
y = −12x+16
y = 16
spr.
| | 1 | | 4 | | 32 | |
P = |
| * |
| * 16 = |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
7 maj 11:34
EMPE: Odpowiedź jest, że w punkcie (2; −8)
7 maj 11:44
EMPE: W sumie to Ci wychodzi, ale jak wpadłeś na pomysł, żeby liczyć wartość funkcji i pochodnej dla
2?
7 maj 11:47
olekturbo: Liczylem najpierw dla jedynki, nie wyszlo, to policzylem dla dwojki
7 maj 11:51
EMPE: No i dobrze Ci wyszło, ale to tak jakbyś strzelał. Myślałem, że jest jakaś metoda na
znalezienie xo.
7 maj 12:12