jednokladnosc
123: Odcinek o koncach K(5,−4) i L(−3,2) jest obrazem odcinka AB w jednokładnosci o srodku S i skali
k=−{3}{2}. Ile wynosi długosc odcinka AB?
7 maj 08:38
7 maj 08:38
123: Prosze o pomoc z tym zadaniem
7 maj 09:34
Janko: Wystarczy podstawić do wzoru który jest w tablicach..
7 maj 10:26
123: nie ma wzoru na jednokladnosc
7 maj 14:54
Janek191:
I KL I
2 = (− 3 − 5)
2 + ( 2 − (−4)
2 = 64 + 36 = 100
więc
I KL I = 10
zatem
| | 2 | | 20 | | 2 | |
I AB I = 10* |
| = |
| = 6 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
7 maj 17:53