matematykaszkolna.pl
Wielomiany 6latek : Milu emotka Potrzebuje wiadomości Jeśli mam wielomian i potrzebuje policzyć jego granice w (− ) i (+) to jest jakas metoda żeby to liczyc , czy należy patrzeć na wykres ? Pytam bo przecież jeśli będę miał policzyć granice jakiegoś wielomianu w − cz + to nie będę przecież przyjmowal jakiejś dużej liczby A i liczyl czy czy spelniona jest nierownosc W(x1)>A czy W(x1)<A Mam takie dwa zadanka nr1 ) wykaz ze lim→(−2(x+3)5)=− i nr2 wykaz z elim→−(3x4+7)=
7 maj 00:41
Przemysław: Może Ci nie przeszkodzi, że ja odpowiememotka Dla wielomianów to jest prosto − patrzysz na znak czynnika przy wyrazie w najwyższej potędze, jak "+" to , jak "−" to −. Np. an*xn+an−1*xn−1+...+a1*x+a0 an>0 => granica an<0 => granica − dlaczego tak? pomnóżmy i podzielmy przez xn xn*(an+an−1*x−1+...+a1*x−n+1+a0*x−n) i granica ze wszystkich składników w nawiasie to an (reszta się zeruje, bo mianowniki zmierzają do nieskończoności) an→an xn czyli mamy an*
7 maj 00:55
Przemysław: W sumie to chyba nie powinienem był się odzywać niepytany Przepraszam.
7 maj 01:12
6latek: dziekuje emotka NIc nie szkodzi . Ucze sie z ksiazki gdzie najpierw sa te wiadomosci o granicach funkcji w plus i minis nieskonczonosci w ogole przed granicami ciagow
7 maj 07:09