Wielomiany
6latek : Milu 
Potrzebuje wiadomości
Jeśli mam wielomian i potrzebuje policzyć jego granice w (−
∞) i (+
∞) to jest jakas metoda
żeby to liczyc , czy należy patrzeć na wykres ?
Pytam bo przecież jeśli będę miał policzyć granice jakiegoś wielomianu w −
∞ cz +
∞ to nie
będę przecież przyjmowal jakiejś dużej liczby A i liczyl czy czy spelniona jest nierownosc
W(x
1)>A czy W(x
1)<A
Mam takie dwa zadanka
nr1 ) wykaz ze lim→
∞(−2(x+3)
5)=−
∞
i
nr2
wykaz z elim→−
∞(3x
4+7)=
∞
7 maj 00:41
Przemysław: Może Ci nie przeszkodzi, że ja odpowiem

Dla wielomianów to jest prosto − patrzysz na znak czynnika przy wyrazie w najwyższej potędze,
jak "+" to
∞, jak "−" to −
∞.
Np.
a
n*x
n+a
n−1*x
n−1+...+a
1*x+a
0
a
n>0 => granica
∞
a
n<0 => granica −
∞
dlaczego tak?
pomnóżmy i podzielmy przez x
n
x
n*(a
n+a
n−1*x
−1+...+a
1*x
−n+1+a
0*x
−n)
i granica ze wszystkich składników w nawiasie to a
n (reszta się zeruje, bo mianowniki
zmierzają do nieskończoności)
a
n→a
n
x
n→
∞
czyli mamy a
n*
∞=±
∞
7 maj 00:55
Przemysław: W sumie to chyba nie powinienem był się odzywać niepytany

Przepraszam.
7 maj 01:12
6latek: dziekuje

NIc nie szkodzi . Ucze sie z ksiazki gdzie najpierw sa te wiadomosci o granicach funkcji w plus
i minis nieskonczonosci w ogole przed granicami ciagow
7 maj 07:09