matematykaszkolna.pl
"Elementy" Euklides Przemysław: Czy warto czytać "Elementy" Euklidesa w ramach nauki geometrii, czy raczej uczyć się tylko podejścia nowoczesnego a tamto uznać za niezbyt już przydatne (np. ze względu na małą ogólność)? Ktoś czytał? Polecacie, nie polecacie?
6 maj 22:45
6latek : Chcialem to niedawno kupic ale trochę powiem szczerze cena mnie odstarszyla Mila , albo Qulka mowila żeby nie kupować Wydaje mi się ze na studia bardziej lepsza Borsuk Szmielew Podstawy geometrii BM10
7 maj 00:01
6latek : Ale musisz kogos dopytać jeszcze
7 maj 00:02
Przemysław: Cena to akurat raczej nie byłby problem, bo chyba dałbym radę z biblioteki pozyskaćemotka Tak na studia to raczej nie jest potrzebne (no chyba, że jakiś specyficzny przedmiot). W sumie to chodziłoby o takie ogólne rozumienie geometrii, może jakieś intuicje przydatne w innych dziedzinach, ale też np. sprawność w zadankach z planimetrii. Kojarzy mi się, że teraz to raczej już się geometrię opisuje równaniami (równania prostych, płaszczyzn, itp. itd.) i ciekawe czy takie podejście starogreckie jeszcze ma sensowną wartośćemotka
7 maj 00:23
6latek : Może odezwie się w tym temacie PW .emotka Pojawil się na forum
7 maj 00:27
daras: nie dowiesz się zanim nie przeczytasz emotka
7 maj 07:02
Przemysław: Co prawda, to prawda
7 maj 12:41
daras: dla mnie np. przeczytanie Philosophiae naturalis principia mathematica, sir Izaaka Newtona mija się z celem, bo 1. nie znam łacinyemotka poza kilkunastoma sentencjami 2. nie jestem historykiem fizyki 3. szkoda mi czasu
7 maj 13:16