Równanie prostej stycznej do okręgu.
Losing: Prosta k: 4x−3y+c=0 jest styczna do okręgu o: x2 + y2 − 6x −8y = 0. Tak więc liczba c może
być równa:
A. −5
B. 15
C. 5
D. −25
6 maj 21:32
6latek: Prosta jest styczna do okregu wtedy gdy ma z nim jeden punkt wspolny
czyli odleglosc prostej od srodka okregu jest rowna promieniowi okregu
Rownanie tego okregu bedzie takie
(x−3)2−9+(y−4)2−16=0
(x−3)2+(y−4)2=25
z tego mamy s=(3,4) i r=5
6 maj 21:36
Losing: Dziękuję
6 maj 21:36
matura16:
D)
6 maj 21:37
6latek: Teraz wzor na odleglosc puntu od prostej i wylicz c
6 maj 21:37
6latek:

Widzisz na rysunku ta sytuacje
| | 4 | |
Narysowalem prosta 3y=4x czyli y= |
| x |
| | 3 | |
Widac z tego rysumku jakie ma byc c
Bedziesz widzial czy dobrze policzyles ze wzoru
6 maj 21:51