zuza: Ω − to 6 wyników na pierwszej kostce razy 6 wyników na drugiej kostce = 36
Moc zbioru A wypisał ci Janek191 = 6
np (1,6) tzn., że na pierwszej kostce wypadło 1, a na drugiej 6, co w sumie daje 7
(2,5) na pierwszej kostce wypadło 2, a na drugiej 5, co w sumie daje 7
(3,4) na pierwszej kostce wypadło 3, a na drugiej 4, co w sumie daje 7
i tak dalej
b) Ω=36
A−na przynajmniej jednej z kostek wypadła liczba oczek większa od 4
wypisz sobie wszystkie przypadki:
1− na pierwszej kostce jest 5 oczek (5,1)(5,2)(5,3)(5,4)(5,5)(5,6)
2− na pierwszej kostce jest 6 oczek (6,1)(6,2)(6,3)(6,4)(6,5)(6,6)
3− na drugiej kostce jest 5 oczek (1,5)(2,5)(3,5)(4,5) − zauważ że (5,5)(6,5) już było
4− na drugiej kostce jest 6 oczek (1,6)(2,6)(3,6)(4,6) i znowu (5,6) i (6,6) już było
Zatem moc A = 20