Rozwiąż układ równań
radkovsky:
{x
2+y=14
{y
2+x=28
x=3
y=5
Mógłby ktoś to rozpisać?
6 maj 19:27
Mariusz:
y=14−x
2
(14−x
2)
2+x=28
196−28x
2+x
4+x−28=0
x
4−28x
2+x+168=0
(x
2−px+q)(x
2+px+r)=x
4−28x
2+x+168
(x
4+px
3+rx
2−px
3−p
2x
2−prx+qx
2+pqx+qr)=x
4−28x
2+x+168
x
4+(q+r−p
2)x
2+(pq−pr)x+qr=x
4−28x
2+x+168
q+r−p
2=−28
pq−pr=1
qr=168
q+r=−28+p
2
p(q−r)=1
4qr=672
q+r=−28+p
2
4qr=672
4qr=672
p
6−56p
4+112p
2−1=0
p
2=z
z
3−56z
2+112z−1=0
y=u+v
6 maj 19:47
6latek : y=14−x2
(14−x2)2+x=28
196−28x2+x4+x=28
x4−28x2+x+168=0
W(1)≠0
W(−1)≠0
W(2)≠0
W(−2)≠0
W(3)=0
(x4−28x2+x+168):(x−3) =
ale to już działaj sam
6 maj 19:49
Mariusz:
*
Pomyliłem znak przy podstawieniu
| | 56 | | 56 | | 56 | |
(y+ |
| )3−56(y+ |
| )2+112(y+ |
| )−1=0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 3136 | | 175616 | |
y3+56y2+ |
| y+ |
| |
| | 3 | | 27 | |
| | 6272 | | 175616 | | 6272 | |
−56y2+ |
| y+ |
| +112y+ |
| −1 |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
y=u+v
6 maj 20:04
Mariusz:
6latek a rozwiązania niewymierne ?
W treści zadania nie ma że x oraz y są całkowite
6 maj 20:21
6latek : Czesc

Zalozylem ze to nie student bo takie podobne zadanie znalazłem w zbiorze zadań dla
licealistów
No to jeśli to student to po rozkładzie dostanie równanie stopnia 3 i policzy pierwiastki
W co watpie ze to zrobi i będzie czekal do końca az ktoś to policzy bo do tej pory się nie
odezwal
6 maj 20:28
radkovsky: Prosiłem, czy moze ktos to rozpisac, aby wyszly odpowiedzi jakie podalem. Zadanie dostalem od
starszego kolegi, ale skoro jest tez w zbiorze dla LO to prosze o rozwiazanie go tak jak
powinien to zrobic licealista
6 maj 21:02
radkovsky: Poza tym z dzielenia wielomianu tez mi nic nie wyszlo
6 maj 21:03
www: Może sie jakoś da pokazać ze (x−3) (x3+3 x2−19 x−56) = 0 ma tylko jeden pierwiastek?
6 maj 21:21
6latek: No to jesli CI nic z dzielenia wielomianu nie wyszlo (czyli wielomian stopnia 3 po podzieleniu
nie ma pierwaistkow rzeczywistych ) ze jedynym pierwiastkiem rzeczywistym jest x=3
post 19:49
Wtedy x=3
y=14−x2 = 14−9=5
I masz odpowiedz na swoje pytanie
6 maj 21:23
6latek: Zle napisalem . Nie ma pierwiastkow calkowitych
6 maj 21:27
Mariusz:
Jak ja chodziłem do LO to wprawdzie pierwiastków równania trzeciego i czwartego stopnia
nie było to wszystko do ich wprowadzenia było
Casus irreducibilis można trygonometrią załatwić więc zespolone odpadają
Trygonometria była , trójmian kwadratowy i wzory Vieta były
wzory skróconego mnożenia były w podstawówce a w liceum były powtórzone
Funkcje odwrotne też były
6 maj 21:51