x
HEH: Jak można przekształcić x14 − x24 żeby skorzystac ze wzorów vietea?
(x12 − x22 ) * ( x12 + x22 ) dobrze kombinuję?
6 maj 18:45
Saizou :
tak i pociągnij to dalej
6 maj 18:50
Saizou :
bo można to też inaczej
niech x1=a, x2=b
a4−b4=(a2+b2)2−2(ab)2= ((a+b)2−2ab)2−2(ab)2
6 maj 18:51
ICSP: Co ja patrze
6 maj 18:53
HEH: x12 + x22 to oczywiście (x1 + x2 ) 2 − 2x1x2 a z tym drugim... hmm mogę jakąś
podpowiedź uzyskać?
6 maj 19:07
Saizou :
widziałem plus :c
6 maj 19:07
Saizou :
a
4−b
4=
(a
2+b
2)(a
2−b
2)=
[(a+b)
2−2ab](a+b)(a−b)= pozostaje rozpisać a−b
nie ma wzorów Viete'a na różnicę pierwiastków, ale
6 maj 19:13
HEH: dzieki!
6 maj 19:34