Prosze o wytłumaczenie! pilne
Wika: Funkcje!
Wykaż ,że funkcja
a) f(x)= 2x2 − 1 jest rosnąca w przedziale (0 ; +∞)
b) f(x)= 3x2 + 2 jest malejąca w przedziale (− ∞ ;0)
Prosze o pomoc!
6 maj 18:22
ICSP: Z definicji :
x1 < x2 ⇒ f(x1) < f(x2)
6 maj 18:34
Wikka: a moge prosić o zrobienie tych dwóch przykładów ,bo nie rozumiem tego
6 maj 19:45
6latek : x1<x2⇒f(x1)<f(x2)
x1−x2<0 to f(x1)−f(x2)<0
Badamy znak
f(x1)−f(x2)= 2x12−1−(2x22−1) = 2x12−2x22= 2(x12−x22)= 2(x1−x2)(x1+x2)
WIemy z ex1−x2<0 to zalozenia
x1+x2>0 bo rozpatrujemy na przedziale (0,∞)
Wiec iloczyn ten będzie ujemny
Dostalismy f)(x1−f(x2)<0 wiec funkcja jest rosnaca
6 maj 20:08
6latek : Tak samo rob przykład b)
6 maj 20:09