funkcja kwdratowa
maturato: Funkcja kwadratowa z parametrem
Dla jakiego m: f(x)=mx4−(m+2)x2+5 rośnie na (−3,0)?
6 maj 18:20
yht:
f(x) = mx4−(m+2)x2+5
f'(x) = 3mx3−2(m+2)x = 3mx3−2mx−4x = x*(3mx2−2m−4)
widać, że w x=0 pochodna zmienia znak
do tego, wyrażenie (3mx2−2m−4) jest typu ax2+c
czyli (ewentualne) pierwiastki tego wyrażenia są liczbami przeciwnymi
pierwiastki pochodnej f'(x) to: x1=0, x2=a, x3=−a
są dwie możliwe sytuacje, ze względu na wykres pochodnej f'(x)=3mx3−2(m+2)x (wężyk)
−−−−−−−−−−−−−a−−−−−−−0−−−−−−a−−−−−−−−−−−−−>
1−wsza: wężyk rysujemy z prawej od góry (tak będzie gdy m>0)
wtedy rozwiązaniem nierówności f'(x)>0 będzie przedział (−a,0) ∪ (a,+∞)
co za tym idzie, f(x) jest rosnąca w: (−a,0) oraz (a,+∞)
2−ga: wężyk rysujemy z prawej od dołu (tak będzie gdy m<0)
wtedy rozwiązaniem nierówności f'(x)>0 będzie przedział (−∞,−a) ∪ (0,a)
co za tym idzie, f(x) jest rosnąca w: (−∞,−a) oraz (0,a)
aby f(x) była rosnąca w (−3,0), to musi zachodzić 1−wsza sytuacja (czyli m>0) oraz musi być
−a≤−3 czyli a≥3
a≥3 czyli pierwiastek wielomianu (3mx2−2m−4) musi być ≥3
to nam gwarantuje (w połączeniu z m>0) że f(x) będzie rosnąca w (−3,0)
zatem trzeba rozwiązać takie zadanie:
dla jakich wartości param. m, gdzie m>0 pierwiastkiem wielomianu (3mx2−2m−4) jest liczba
większa bądź równa 3
6 maj 19:49
yht:
aha, i rozważ oddzielnie przypadki m=0 oraz m=−2
6 maj 19:51
maturato: Dzięks, czyli jak bedzie odpowiedz?
6 maj 19:54
maturato: √2m+43m>=3 czyli to mam rozwiązać?
6 maj 20:09
maturato: czy to o to chodzi?
7 maj 07:11
yht:
o to chodzi, tylko źle policzyłem pochodną na samym początku..

powinno być f'(x) = 4mx
3−2mx−4x = x(4mx
2−2m−4)
więc wielomian nie będzie (3mx
2−2m−4) tylko (4mx
2−2m−4)
czyli masz rozwiązać
√2m+46m≥3 (dla m>0)
| | 2 | |
z tego wyjdzie że m∊(0, |
| ) ale widzę że to jeszcze nie koniec zadania, bo trzeba będzie |
| | 17 | |
przypadek m<0 rozważyć
na tę chwile nie mam pomysłu jak to zrobić ale jeszcze pomyśle nad tym
7 maj 11:31
yht:
*
√2m+44m ≥ 3
7 maj 11:33
maturato:
Dzięki, czemu 2/17 odrzucamy i co zrobić z tym m<0?
7 maj 13:28
maturato: Kolejne pytanie: czy moge np podstawić za x
2 np t i wtedy mamy funkcję kwdratową, i wtedy
zbadać dla jakich m ona jest malejąca na przedziale (0,9)
7 maj 13:50
maturato: ref
7 maj 16:39
maturato: ?
8 maj 12:24