Objętość bryły- calki podwójne
pati...: Obliczyć objętośc bryły ograniczonej powierzchniami:
z=−6−2x−y, x=0, y=0, z=0
6 maj 17:56
Jerzy:
Zacznij od wyznaczenia granic całkowania
6 maj 18:01
pati...: właśnie z tym mam problem

Narysowałam sb rysunek ale nic z tego nwm
6 maj 18:08
jc:
2x + y + z = −6
Punkty przecięcia z osiami (−3,0,0), (0, −6,0), (0,0,−6). Objętość = 3*6*6 / 6 = 18,
ale oczywiście można całkować.
Kto postawił minus przed 6? Z plusem objętość jest taka sama, ale wszystko ładniej
wygląda.
6 maj 18:13
Jerzy:
Ma to zrobić całką..naszicuj w ukladzie XOY prostą i odczytaj ,
jak zmienia siè x, a jak y
6 maj 18:19
pati...: x od −2 do 0?
6 maj 18:37
Jerzy:
Popatrz na wspolredne od jc
6 maj 18:40
pati...: x od −3 do 0 a y tez od −3 do 0?
6 maj 18:43