liczby zespolone
Jakub555: Na plaszczyznie zespolonej narysowac zbiory l zespolonych:
|z+5i|>|3−4i|
Właściwie, to chodzi mi tylko o potwiredzenie i ewentualne wytlumaczenie czy dobrze licze
niech x= x + iy x, y ∊R
|x + i(y+5)| > |3− 4i|
√x2 + (y+5)2 >√32 − 42 <−−−−− no i tutaj pytanie: −9 nie spierwiastkuje, ale jesli
podnosze rowniez "i" do kwadratu, to zmieni mi się ten pierwiastek na √32 + 42, wtedy mam
okrag o srodku (0,−5) i promieniu 5, zaznaczam na rysunku, wszyrko to co poza okregiem. Ale
jesli tak by było, to czy pierwszy pierwiastek nie powinien sie zmienic na √x2 −(y+5)2, bo
t am przeciez tez jest i i jest ono podnoszone do kwadratu(jesli w drugim pierwiastku rowniez
je potegowalem). Mozliwe, że coś zle rozumiem, prosilbym o wytlumaczenie.
Pozdrawiam
6 maj 16:04
Jakub555: niech z=x+iy***
6 maj 16:05
ICSP: |3 − 4i| = √(3)2 + (−4)2 = 5
6 maj 16:08
ICSP: Drugi moduł zresztą też, źle policzony. Widocznie nie znasz definicji i stąd problem.
6 maj 16:08
Jakub555: dobra, już łapię, tutaj liczę moduł z z(|z|), czyli biorę x i y, a i mnie nie interesuje,
odpowiedz to wszystko poza okregiem o srtodku(0,−5) i R=5
6 maj 16:09
Jakub555: Dzięki ICSP
6 maj 16:09
Janek191:
Wszystko poza kołem. Zewnętrze koła o środku S = (0,5) i r = 5
6 maj 16:17