78
78: zadanie z matury...
zad 33
mam pytanie
oto jak ja je zrobilem dlaczego wyszlo zle
otoz obliczylem tak pole scian bocznych
a√3/2=x ⇒a=2x / √3
1/3x2+x2=Hs2 ⇒Hs=√10/3
Pb=12*2/√3 * √10/3*3=√30/3
6 maj 14:36
78: ej no help

tam mialob byc Hs
√10/3x i w 2/
√3x ale to sie we wzorze skraca ten x i
wychodza liczby
6 maj 15:14
6 maj 15:15
78: ale ja pytam co ja zle zrobilem

mozesz popatrzec
6 maj 15:19
ICSP: kompletnie nie wiem co ty zrobiłeś. Brakuje rysunku z oznaczeniami.
6 maj 15:23
78: no jak to co to samo ttylko ze bez zastosowania objetosci
6 maj 15:33
78: chodzi o to ze wyliczylem np wysokosc i dlugosc odcinka za pomoca x a w mnozeniiu na wzor Pb
sie te x−ksy skrocily
6 maj 15:41
ICSP: a x przy Hs wyparował ?
6 maj 15:42
ICSP: do tego jak to Hs policzyłeś ?
6 maj 15:42
78: no jak to jak (1/3x)2+x2=Hs2 ⇒Hs=√10/3x ale pozniej sie skracaja x−ksy
6 maj 16:00
ICSP: | | 1 | | 2√10 | |
Pb = |
| * a * Hs = |
| x2 |
| | 2 | | 3 | |
Gdzie tutaj się skracają x ?
6 maj 16:03
6 maj 16:03